wormen/vlooien/teken

1
2
3
4
5

 

WORMEN :

Honden en katten kunnen geïnfecteerd worden met verschillende wormen zoals rondwormen, lintwormen en spoelwormen. Elk dier krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Infecties komen vooral voor bij pups/kittens maar uiteindelijk lopen dieren gedurende hun hele leven een risico. Daarom is het aan te bevelen om elke hond en kat levenslang te behandelen met de juiste antiwormmiddelen. 

Ook indien u kinderen heeft, is het belangrijk uw dier regelmatig te ontwormen omdat sommige wormbesmettingen ook voor hen gevaarlijk kunnen zijn.

Het beste schema voor ontworming is :

Bij de hond om de 2 weken tot 4 maand en daarna levenslang om de 3 maand of vroeger. Bij de kat is dit op 3 weken en daarna om de 2 weken tot 4 maand. Hierna levenslang om de 3 maand of vroeger. Het beste ontwormt u uw huisdier ook voor de dekking en tijdens de lactatie.      

Pas op niet elk ontwormingsmiddel neemt alle soorten wormen weg ! Ook komen er in het buitenland bepaalde wormbesmettingen voor (zoals hartworm en andere) waartegen men het best u huisdier beshermt vooraleer u hen meeneemt op reis. Voor meer info hierover springt u gerust binnen in de praktijk en men zal u hiervoor de nodige info verschaffen. Wij hebben ook steeds deze produkten staan. 

VLOOIEN :

Volwassen vlooien zijn snel en lichtschuw en dus moeilijk te zien. Indien u er geen ziet betekent dit nog niet dat er geen aanwezig zijn. Wist u dat volwassen vlooien maar 5 % van het probleem uitmaken. De andere 95% zijn eitjes, larven of poppen van vlooien die zich bevinden op plaatsen waar uw huisdier is geweest. Zo kan een vrouwelijke vlo tot 50 eitjes per dag leggen.

De vlo is ook de tussengastheer van de lintworm en als uw dier vlooien heeft dan is de kans zeer groot dat hij/zij besmet is met lintwormen. Poppen van vlooien kunnen in uw tapijt, bank of parket/laminaat zitten en binnenshuis overleven ook in de winter.

Daarom adviseren wij om preventief te behandelen tegen vlooien. Behandel alle dieren op dezelfde dag en 1x per maand. Indien u met een vlooienplaag zit dan is het belangrijk om overal goed te stofzuigen en een passend bestrijdingsmiddel voor de omgeving te gebruiken.

TEKEN :

Teken kunnen tegenwoordig bijna het gehele jaar een bedreiging zijn voor uw dier. Als u een teek vindt, verwijdert u ze het best met een tekenpincet. Gebruik geen ether of alcohol. Teken kunnen verantwoordelijk zijn voor de overdracht van meerdere ziekten (babesiose, ziekte van Lyme, en ehrlichiose) daarom is het belangrijk om ze daartegen preventief te beschermen. Wij hebben steeds de nodige produkten hiertegen staan.